Menu

Squash

- Squash blijft in de zomervakantie geopend. 
 

Squash

`t Timpke heeft twee squashbanen die voldoen aan de modernste eisen en beschikken over een verende parketvloer.

De squash ruimte is voorzien van een eigen kleed- en douchegelegenheid.

De squashbanen kunnen uitsluitend aan de receptie, of telefonisch gereserveerd worden. Reserveren per e-mail geeft geen garantie op een afgesproken tijdstip.

OVER SQUASH

Nog niet zo lang geleden was squash nog een tamelijk onbekende sport. De laatste vijftien jaar is deze All-weather sport uitgegroeid tot de meest favoriete tijdsbesteding van honderdduizenden Nederlanders. In 't Timpke alleen al maken jaarlijks ruim 5000 squashers gebruik van de accommodatie.

HET SPEL

Squash wordt gespeeld door twee spelers in een ruimte die omgeven is door vier muren. De spelers slaan om de beurt tegen de voormuur, wanneer de bal van de voormuur terug komt mag de bal niet vaker dan één keer op de grond stuiten voordat de andere speler de bal slaat. De speler mag de bal ook volleren (d.w.z. slaan zonder de bal te laten stuiten).

Omdat squash in een betrekkelijke kleine ruimte (6.40 x 9.75) wordt gespeeld en de spelers vaak dicht naast elkaar staan, is het van groot belang het racket op juiste wijze te hanteren. Door de arm bij de zwaai gebogen de houden, vermijdt de speler de kans op een gevaarlijke achter zwaai of uitzwaai, die bovendien verboden is. 

Schematisch weergegeven kan men zeggen dat het racket bij de zwaai een verticale halve cirkel beschrijft. Men begint hoog en eindigt hoog. Een speler dient er rekening mee te houden dat de tegenstander te allen tijde de bal moet kunnen slaan en dient hem hiertoe alle benodigde ruimte te geven. Indien de speler uit vrees om zijn tegenstander te raken de bal niet slaat, speelt men een let (d.w.z. de rally wordt opnieuw gespeeld). Zou de speler de bal wel slaan, missen en dan pas een let vragen, dan wordt in dit geval geen let gespeeld en gaat de service naar de tegenpartij.

GOEDE TIP

Probeer zoveel mogelijk ballen door het midden te vermijden. Sla zoveel mogelijk langs de zijmuren of in één van de vier hoeken. Ga zelf na het slaan van de bal zo snel mogelijk naar de "T" (midden in de baan).

DE TELLING

Een wedstrijd wordt gespeeld om "the best of three of the best of five" . Dat houdt in dat de speler die resp. het eerst twee of drie games heeft gewonnen winnaar is. Het recht om te serveren wordt bepaald door de "toss" (draaien van racket op de grond). Elke speler kan punten behalen (rally-point-system). De serveerder die een rally wint behaalt een punt en behoudt de service; de ontvanger die de rally wint behaalt een punt en wordt serveerder. Een game gaat tot 11 punten. Behalve als de stand 10-10 wordt, dan gaat het spel door totdat een speler met een verschil van twee punten leidt (bijv: 12-10 of 14-16). De serveerder mag beslissen vanuit welk vak hij begint te serveren, als hij scoort, serveert hij de volgende keer uit het andere vak etc. Anders dan bij tennis is een bal fout wanneer hij een lijn raakt.

HET RACKET

Er bestaan rackets van vele materialen zoals o.a. hout, bamboe, staal, aluminium en grafiet met fiberglas. Vraag advies aan één van de medewerkers bij de aanschaf van een racket. Intersport Schuurman in Borculo heeft een uitgebreid assortiment aan rackets.

DE BAL

Voor wedstrijden wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de de zwarte (Merco)bal met gele stip. Merco is de officiële I.S.P.A. bal (International Squash Player Association). De merco ballen zijn er ook in het groen met de stippen: blauw, rood, wit en geel. De blauwe stip stuitert het meest, de rode minder enz. Vooral voor beginners is de bal met de rode of blauwe stip aan te raden.

DE KLEDING

De kleding is bij voorkeur licht van kleur (i.v.m. de zichtbaarheid van de bal). De schoenen moeten een schone niet afgevende zool hebben. Squashers met andere zolen worden niet op de banen toegelaten.

KOFFIESQUASH

‘s Ochtends kunt u profiteren van koffiesquash. Dat wil zeggen, gezellig met zijn tweeën squashen en in een zelf te bepalen pauze genieten van een kopje koffie dat uiteraard bij de prijs inzit. Koffiesquash is op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

SQUASHSTARTKAART

Een poosje geleden is de Squashstartkaart geïntroduceerd. Deze kaart is speciaal voor beginnende squashers, sportmensen die de squashsport zien als een uitdaging.

Deze kaart geeft veel voordeel, zo krijgt u bij aanschaf gelijk overhandigd:

Deze attributen zitten bij de prijs in en worden uw eigendom

Verder kunt u een maand lang gratis squashen

Geschreven door Decorsign op zaterdag september 30, 2017

Permalink -

« Sporthal - Zonnebank »